Wat is Ethereum?

Op Bitcoin na is Ethereum de cryptovaluta met de grootste marketcap. Ethereum is gelanceerd op 30 julie 2015 door Vitalik Buterin, een programmeur met een passie voor Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen. Wanneer er over Ethereum wordt gesproken komt de term Ether vaak voorbij, hiermee wordt echter niet hetzelfde bedoeld. Meer over wat Ethereum precies is en wat het verschil is tussen Etereum en Ether lees je in dit artikel. Veel leesplezier! 

Ether en Ethereum? 

De gemiddelde cryptocurrency-fanaat weet precies wat je bedoelt wanneer je Ether of Ethereum zegt, echter zal de gemiddelde leek het verschil niet weten. Ethereum is eigenlijk de naam van het overkoepelende netwerk, oftewel het gehele Ethereum netwerk. Binnen dit netwerk wordt Ether gebruikt als token, oftewel betaalmiddel. Met Ethereum wordt dus het gehele netwerk aangeduid, terwijl met Ether de daadwerkelijke cryptocurrency wordt bedoeld.  

Hoe werkt Ethereum? 

Aangezien Ethereum (Ether), op Bitcoin na, één van de eerste grote virtuele munten was heeft de werking van Ethereum veel weg van dat van de Bitcoin. Net als Bitcoin is Ethereum een open source blockchain protocol, dit houdt in dat iedereen de broncode kan zien en controleren. De nodes in het netwerk zorgen dat er een complete kopie van alle transactiegeschiedenis wordt bijgehouden. Wat ook kenmerkend is voor het Ethereum (en Bitcoin) netwerk is dat de blockchains volledig open zijn, waardoor iedereen instaat wordt gesteld om het protocol verder te bouwen en hier bijvoorbeeld applicaties op te lanceren.  

Hoe kan ik Ethereum verhandelen? 

Wil jij graag Ethereum verhandelen? Dan is het verstandig om je eerst goed in te lezen. Zorg dat je het koersverloop van Ethereum goed in kaart hebt gebracht. Het is namelijk erg handig om de gemiddelde waardes van de munt goed te kennen zodat je snel kan handelen als dit afwijkend is. Zorg ook dat je een exchange kiest met goede voorwaarden. Soms kan het lonen om iets hogere transactiekosten te betalen voor een betere service en betere voorwaarden.