Wat is een BBL opleiding?

In het Mbo bestaan er 2 soorten leerroutes die je kunt volgen namelijk, de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij een Bol-opleiding ga je de hele week naar school en bestaat 20% van je opleiding uit stage. Tijdens een BBL-opleiding ga je één of twee dagen naar school en de rest loop je stage bij een erkend stagebedrijf. 

Beroepsopleidende leerweg (BOL)    

Beroepsopleidende leerweg oftewel de Bol opleiding is een leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. tijdens je BOL opleiding loop je stage en doe je praktijkervaring op bij een stagebedrijf wat daarvoor erkend is. Per leiding is het verschillend hoeveel je stage moet lopen. Over het aantal uur wat je moet stagelopen bestaat er wel een regeling. De regeling is namelijk dat je minstens 20% van de BOL-opleiding uit stage bestaat. Door deze regeling is een BOL-opleiding een praktijkgerichte opleiding. 

over het algemeen gaan de meeste kinderen voor een BOL-opleiding. Een Bol-opleiding is beschikbaar voor alle sectoren en voor bijna alle opleidingen. 

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) 

Een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en beroepsopleidende leerweg (BOL) zijn twee verschillende leerroutes. Tijdens een BBL-opleiding ga je namelijk voornamelijk en ben je af en toe op school. Een BBL-opleiding bestaat ongeveer uit 60 tot 80% uit stage. Je loopt dus voornamelijk stage bij een erkend leerbedrijf. De kans dat je een stagevergoeding krijgt is bij een BBL-opleiding groter dan bij een BOL-opleiding. 

Tijdens je BBL-opleiding ga je gemiddeld 3 of 4 dagen naar je stagebedrijf om daar stage te lopen. Uiteraard is dit een opleiding binnen jouw sector en mag je deze vaak ook nog zelf uitzoeken. Je bent dus 1 of 2 dagen gemiddeld naar school. Als je op school bent krijg je uitleg over de stof. Tijdens je BBL-opleiding heb minder contact met medestudenten. Als je een BBL-opleiding heb je geen recht op een studiefinanciering of een Ov-jaarkaart. Soms is het wel mogelijk om van je werkgever een reisvergoeding te krijgen. 

Veel kinderen die een BBL-opleiding doen een technische opleiding of een opleiding doen in de dienstverlening. Een BBL-opleiding is geschikt voor kinderen die niet 5 dagen naar school willen omdat ze bijvoorbeeld school niet zo leuk vinden. 

Op de website van MBO start kun je meer lezen over het verschil tussen een BBL-opleiding en een BOL-opleiding. Daarnaast vind je hier nog veel andere praktische en theoretische zaken over het volgen van een MBO opleiding. Neem dus snel een kijkje op mbostart.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *