Wat is de bedoeling van een bindend studieadvies?

Wanneer je op een HBO opleiding zit krijg je te maken met het bindend studieadvies. Ook wel het bsa genoemd. Eigenlijk is het bindend studieadvies helemaal geen advies. Het bindend studieadvies bepaald namelijk of jij na het eerste jaar HBO door kan gaan. De examencommissie besluit hierover. Voor een positief bindend studieadvies heb je voldoende studiepunten nodig. Als je alle vakken in het eerste jaar haalt dan heb je 60 studiepunten gehaald. Heb je een aantal vakken niet voldoende afgesloten dan mis je een aantal studiepunten. De meeste hogescholen leggen de grens bij 45 studiepunten. Dit aantal heb je nodig om een positief bindend studieadvies te krijgen van de examencommissie.

Wat zijn de gevolgen van een negatief bindend studieadvies?

Als je een negatief bindend studieadvies ontvangt dan moet je stoppen met de studie. Soms is het nog mogelijk om op dezelfde school je in te schrijven voor een andere studie maar dit is lang niet altijd het geval. Als je dezelfde studie wil volgen dan moet je informeren bij andere scholen naar de mogelijkheden. Niet alle scholen hebben een bindend studieadvies. Sommige scholen zijn er namelijk gestopt met het bindend studieadvies. Ze vonden dit een te dwingende maatregel. Vaak wordt er alleen nog maar een vrijblijvend studieadvies gegeven.  

Hoe kan je een negatief bindend studieadvies voorkomen?

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen wanneer een bindend studieadvies niet geldt. Als je bijvoorbeeld langdurig ziek bent geweest kan je naar de decaan gaan. Bijzondere omstandigheden moeten altijd formeel vastgelegd worden. Het is daarom belangrijk dat je dit op tijd aangeeft bij bijvoorbeeld een decaan. Daar kan je samen kijken wat er allemaal geregeld moet worden zodat je niet van de opleiding af moet. Het is verstandig om gedurende het jaar je studiepunten goed in de gaten te houden zodat je achteraf niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan. De bedoeling van het bindend studieadvies is in ieder geval goed. Hogescholen willen aangeven of de student geschikt is voor een opleiding. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *