Wat houdt de Arbodienst in?

De arbodienst is er om werkgevers en hun werknemers te ondersteunen wanneer er sprake is van verzuim of speciale arbeidsomstandigheden. Hiervoor gebruikt de arbodienst vier soorten deskundigen, deze zijn: de bedrijfsarts, de arbeidshygiënist, de veiligheidskundige en de arbeid- en organisatiedeskundige. Maar wat doen zij precies. We leggen een paar concepten van de arbodienst in dit artikel kort uit.

De verzuimbegeleiding

De arbodienst wordt het vaakst ingeschakeld als er sprake is van verzuim. Zij geven een bedrijf en de werknemer in kwestie, verzuimbegeleiding. In dit process is een werkgever en werknemer verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen, zodat deze de situatie kan beoordelen. 

vLoodgieter

Ziekteverzuim beperken

De werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat de zieke werknemer zo snel mogelijk weer kan meedoen met het werk en de samenleving. Daarom moeten werkgevers hun zieke werknemers twee jaar lang blijven uitbetalen wanneer de arts zijn oordeel heeft geveld. Als de werkgever niet genoeg inspanningen toont om de zieke werknemer te helpen met het beperken van de risico’s, dan hoort de werkgever de werknemer nog voor een derde jaar uit te betalen. Tijdens het process is het belangrijk om de arbeidsrisico’s te noteren, zodat toekomstig verzuim voorkomen kan worden.

Ziekteverzuim voorkomen

Wat men zegt is echt waar, voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom kunt u bij de arbodienst terecht nog voor het verzuim gebeurt. Met een verplicht basiscontract zorg je ervoor dat er vrije toegang is tot de bedrijfsarts en een mogelijke preventiemedewerker voor werknemers. Werknemers kunnen dan een preventief medisch onderzoek, oftewel PMO, laten doen en daarbij wordt er gekeken of een werknemer gezond genoeg is om te werken en of de werkomstandigheden deze gezondheid in stand houden. De PMO is een digitale vragenlijst waar soms fysieke onderzoeken bij horen die uitgevoerd worden door de bedrijfsarts. Voor meer informatie over de arbodienst en alles omtrent dien, kan je terecht bij RondomWerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *