Tips voor het kiezen van een vervolgopleiding

De middelbare schooltijd is vaak één van de leukste periodes van je jeugd. Je maakt vrienden, vriendinnen en je leert een heleboel. Toch is het op een gegeven moment tijd om afscheid te nemen van de school en zul je een keuze moeten maken voor een vervolgopleiding. Dit kan soms best lastig zijn, aangezien de meeste kinderen rond de 15 jaar oud zijn en nog geen idee hebben wat ze later willen gaan doen. Om je een eindje op weg te helpen geven wij je graag tips bij het kiezen van een vervolgopleiding!

Start op tijd

Een belangrijke tip die we je mee kunnen geven, is dat je op tijd begint met oriënteren voor een vervolgopleiding! Niet alleen ervaar je zo minder stress, maar zo kun je jezelf ook beter voorbereiden. Begin daarom al in vmbo 3, havo 4 en vwo 5 met het bezoeken van open dagen of het maken van studiekeuzetests. Bij sommige opleidingsniveaus moet je ook een aantal keuzevakken kiezen. Hoe eerder je dus weet welke vervolgopleiding je wilt gaan doen, hoe beter dit dus is. Zo kun je keuzevakken kiezen die aansluiten op de richting die je later op wilt gaan.

Talenten

Bij het kiezen van een vervolgopleiding is het heel belangrijk dat je onderzoekt waar je talenten liggen en wat je leuk vindt. Een opleiding moet je namelijk een aantal jaar volmaken en je zal hier zeker veel tijd en energie in moeten stoppen. Als je een opleiding kiest die je niet zo goed ligt, zul je hier dus ook meer moeite mee hebben dan wanneer je een opleiding volgt waar je passie ligt. Hiernaast zul je minder snel geneigd zijn te stoppen met een opleiding waar je goed in bent. Probeer daarom goed te bedenken waar je goed in bent, waar je minder goed in bent en waar je erg enthousiast van wordt.