Invloed van Corona op de arbeidsmarkt

De Corona crisis treft ons allemaal, maar sommige worden harder getroffen dan anderen. Of dit nu op emotioneel, fysiek of financieel vlak is, iedereen heeft op een andere manier last van de Corona crisis. In deze blog bespreken wij enkele arbeidsgroepen die veel hinder ondervinden van de Corona maatregelen.

ZZP’ers en zelfstandigen

Sinds de tweede wereld oorlog zijn er niet zoveel bedrijven en zelfstandigen failliet gegaan als dit jaar. Hele sectoren zijn stil komen te liggen waardoor enkele bedrijven met een goede reputatie en lange jaren ervaring bankroet zijn verklaard. Sommige bedrijven hadden geen spaarpotje opgebouwd in de periode dat het goed ging. Andere bedrijven hadden niet de lange adem om de lange periode waarbij bijvoorbeeld evenementen niet doorgaan financieel uit te zingen.

Werknemers met een 0-uren contract

Veel jongeren werken in de evenementen sector of in de horeca onder een 0-uren contract. Wanneer zij niet werken krijgen zij ook niet betaald. Omdat er op dit moment in deze sectoren bijna geen werk te vinden is, en de collega’s met een uren contract eerst aan het werk worden gezet zitten veel jongeren op dit moment werkloos thuis. Dit is bijvoorbeeld erg vervelend wanneer je als student op je zelf woont in de grote stad ver weg van je ouders. Ook oudere werknemers binnen deze sector werken vaak op 0-uren basis en hebben het inkomen van deze baan nodig als bijverdienste of volledige inkomen. Denk bijvoorbeeld eens aan alle evenementen beveiligers die met hun walkie talkies thuis zitten. De drukke zomerperiode waarin vorig jaar de evenementen beveiligers nog niet aan te slepen waren bleef dit keer volledig stil. Ook barmedewerkers of ticketscanners zagen deze zomer hun bijverdienste aan hun neus voorbij gaan. Laten we voor deze groep mensen hopen dat de harde lockdown die in december is ingegaan het gewenste effect heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *