lesgeven

Hoe kun je online lesgeven het best aanpakken?

Online lesgeven. Met de Coronacrisis kom je er als docent niet meer onderuit. Deze nieuwe vorm van educatie brengt de nodige voor- en nadelen met zich mee. Vooral die laatste groep kom je op het moment veel tegen. Niet zo vreemd, want alles is nieuwe en moet verfijnd worden. Om je daarbij te helpen hebben wij in deze blog de hulp van Allesoverlesgeven.nl ingeschakeld. Zij vertellen je graag meer over hoe jij de perfecte online les indeelt.

1. Wees duidelijk

Of je nu met kinderen of volwassenen te maken hebt: door duidelijk te zijn leid je alles beter in goede banen. Dus ook wanneer het om onderwijs gaat. Wij raden je dan ook aan om een huishoudelijk reglement op te stellen – speciaal voor online lesgeven. Het liefst moet deze voor de hele school gelden. Zo weet iedereen – docenten, leerlingen en eventuele ouders – waar zij aan toe zijn. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een kind niet aanwezig is? Waar staat het huiswerk. Moet de camera aan of uit?

2. Beperk de les tot 25 minuten

Offline of online lesgeven. Daartussen zit een groot verschil. Ook in de concentratie, die een leerling of een docent kan opbrengen. In de meeste leslokalen duurt een lesuur zo’n 40 tot 50 minuten. Bij een online variant is het aan te raden om deze tijd te halveren. Dus: tussen de 20 en 25 minuten. Anders is de kans groot dat de aandacht verslapt. Zorg er daarbij voor dat de les actief is. Stel vragen en geef iedereen een beurt. Of nog beter: laat ze met elkaar in gesprek gaan. Zo is het lesuur zo voorbij!

3. Maak gebruik van handige tools

Tools, tools en nog eens tools. Als docent – en als leerling – kun je ermee overspoeld raken. Want wie heeft de afgelopen maanden niet met Skype, Google Meets, Microsoft Teams en zelfs Zoom gewerkt? Als docent moet je dan ook goed afwegen of een afwijkende tool echt bijdraagt aan jouw educatieve doelen. Leuke, interactieve tools zijn: Mentimeter, Lessonup, Padlet en Socrative. Laat ze jouw lessen efficiënter en effectiever maken. Alleen dan heeft zo’n tool écht meerwaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *