Het financieren van een verbouwing

Wil je jouw woning uitbreiden, luxer maken of gewoon verbeteren? Dan is het de hoogste tijd om een verbouwing in te plannen. Het verbouwen van een woning is een flinke uitgave, maar heeft dan ook het voordeel dat je in de toekomst fijner en comfortabeler woont. Doordat verbouwen een groot begrip is, is het lastig om exact te vertellen wat een verbouwing kost. Als je over een verbouwing nadenkt, is het handig om deze kosten van tevoren op een rijtje te zetten voor jezelf. Waaruit bestaan de kosten tijdens een verbouwing? Hoe wordt deze kosten beïnvloed? En hoe kan je een verbouwing het beste financieren?

De kosten van een verbouwing

Bij het opstellen van de kosten voor een verbouwing moet je rekening houden met verschillende kostenposten. Over het algemeen zijn de drie kostenposten als volgt:

  • De materiaalkosten. Het is mogelijk om het materiaal wat nodig is zelf in te slaan of om te kiezen voor een aannemer die werk levert inclusief het materiaal. Door de mogelijkheden met elkaar te vergelijken, vind je de goedkoopste optie voor jou.
  • De arbeidskosten. Het is het goedkoopst om eenvoudige klusjes zelf te doen. Echter is het verstandig om moeilijkere klussen over te laten aan een ervaren aannemer.
  • De voorrijkosten. Dit zijn de kosten voor het aan huis komen van de monteurs. Deze prijzen variëren per aannemer.

Om achter de exacte kosten te komen, is het belangrijk offertes aan te vragen bij diverse aannemers. Hierdoor is het vergelijken van de verschillende mogelijkheden eenvoudig en kan je kiezen voor de goedkoopste optie.

De opbouw van de kosten voor een verbouwing is per verbouwing natuurlijk anders. Echter is het wel verstandig om een beeld te hebben naar de verdeling van de kosten om te kijken of je op bepaalde plekken geld kunt besparen. Bij de meeste verbouwingen nemen de arbeidskosten (inclusief containerverhuur en afruimen puin) de grootste plek in beslag, namelijk rond de 55% van de totaalprijs. Hiernaast zijn de voorrijkosten meestal maximaal vijf procent van de totaalprijs. De overige 40% bestaat uit de kosten voor materiaal.

Keuzes die de prijs van een verbouwing beïnvloeden

De totale kosten van een verbouwing hangen af van de keuzes die je zelf maakt. Je hebt de prijs van de verbouwing dus tot zekere hoogte zelf in de hand. Er zijn een aantal factoren die een grote invloed hebben op de prijs:

  • Het materiaal dat je gebruikt. Het is mogelijk om dure materialen te gebruiken, maar voor een strak budget zijn er ook alternatieven. Zo heeft het soort materiaal ook een enorme impact op de prijs. Kies je voor kunststof, hout of aluminium?
  • De extra opties waaruit je kunt kiezen. In veel gevallen is er een mogelijkheid om te kiezen voor een standaardmodel dat je kunt uitbreiden met extra opties om het eindresultaat luxer te maken. Deze extra opties zorgen natuurlijk voor extra kosten.
  • De aannemer die je inhuurt. Voor veel grote verbouwingen is het nodig om een ervaren aannemer in te huren. De prijzen van aannemers staan niet vast, waardoor je op zoek moet gaan naar een goedkope, maar kwalitatief goede aannemer. Bij het inschakelen van een aannemer is het belangrijk van tevoren duidelijke afspraken te maken over de kosten, zodat hier geen discussies over ontstaan.
  • De mate van uitbesteding. Zoals als eerder vermeld, bestaat een groot deel van de totale kosten uit arbeidskosten. Als je een ervaren doe-het-zelver bent, kun je gedeeltes zelf doen. Muren slopen, het leggen van een vloer of andere eenvoudige werkzaamheden kan je prima zelf doen zonder een aannemer hiervoor in te huren.

Het financieren van de verbouwing

De kosten van een verbouwing lopen al snel op tot tienduizenden euro’s. Zo ben je voor een dakkapel al snel drieduizend euro kwijt en kan een nieuwe badkamer of keuken al meer dan vijftienduizend euro kosten. Het is een flinke uitgave waar je goed over na moet denken. Het kan zo zijn dat een lening noodzakelijk is om de verbouwing te kunnen financieren. Geld lenen voor een verbouwing is een veel voorkomend leendoel in Nederland. Wij adviseren je om te kiezen voor een persoonlijke lening, wanneer je een lening nodig hebt voor een verbouwing. Door van tevoren offertes aan te vragen, weet je de totale kosten en is het mogelijk om dit exacte bedrag te lenen. Bij een persoonlijke lening betaal je een relatief lage rente, waardoor je goedkoper uit bent als bij een doorlopend krediet. Op rente.nl kan je alle geldverstrekkers met elkaar vergelijken om de goedkoopste optie te vinden voor jouw persoonlijke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *