Opleiding

Een opleiding die bij je past

‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’, een vraag die je waarschijnlijk al vaker hebt gehoord en eigenlijk niet hebt kunnen beantwoorden. Want hoe kun jij nou weten waar je over 5 jaar staat… Belangrijker is dat je nu nadenkt over wat je aankomende tijd wil gaan doen en waar je energie van krijgt. Een opleiding die bij je past en waar je je goed bij voelt. 

Kijk naar je jeugd

Je diepe interesses kunnen al gestart zijn in je vroege jaren. Hierbij gaat het er niet om dat je prinses of politieagent wou worden, maar juist de activiteiten die je leuk vond met vrienden of op school. Misschien was je wel veel bezig met het ontwerpen van kleding op papier of vond je het leuk om trekker te rijden. Wanneer je in je jeugd al bijvoorbeeld veel bezig was met bouwen, dan kan bijvoorbeeld de opleiding als wegenbouwer geschikt zijn.

Waar word je blij van?

Ga eens een avondje zitten met pen en papier. Schrijf alles op wat je leuk vindt om te doen en wat er eventueel bij zou kunnen passen. Stel dat je met je handen bezig wil zijn en het besturen van machines leuk zou vinden, dan is de opleiding machinist wel iets voor jou. Maar je kunt ook al veel halen uit de normale dingen in je vrije tijd. Vind je het heerlijk om alleen te zijn? Dan is een sociale baan niks voor jou. Maar ben je altijd met vrienden en vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten? Dan kun je misschien juist wel je ei kwijt bij een sociale opleiding. 

Vraag je omgeving

Hiermee bedoelen we echt je dichtstbijzijnde omgeving. Mensen die jou wekelijks of dagelijks zien en spreken. Vraag aan hen hoe jij bent en vraag ook vooral wat zij als jouw valkuilen en kwaliteiten zien. Soms is het moeilijk om dit van jezelf te zeggen, omdat je jezelf nooit zo hebt geanalyseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *