stuk spelen op de piano

Echt muziek maken of een stuk kunnen spelen

Vandaag praat ik je bij over mijn visie en het verschil tussen “echt muziek maken” en een stuk “kunnen spelen”. Dit is een verschil waar je veel aan kan hebben als je dit goed begrijpt, bij het bespelen van alle instrumenten en zelfs bij zang.

Het maakt niet uit of je piano of viool speelt, je leert een stuk spelen omdat je beter wilt worden in het bespelen van het instrument, er jezelf beter door wil voelen of iets moois wil voorspelen. In het begin leer je vooral de noten, en dan ben je trots dat het je lukt om het muziekstuk te kunnen. Maar er is een hele belangrijke stap die nog wel eens vergeten te wordt. Namelijk, de interpretatie van het stuk en mooi leren spelen. Want hoe speel je een piano of viool stuk nou mooi?

Je kan de noten spelen is dat niet voldoende? Mijn visie is dat dat een heel leuk begin is, maar uiteindelijk zijn er meer dingen nodig om je doel te bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld goed aan de dynamiek. Als je het ene moment hard speelt en het andere moment zacht komt er veel meer verhaal in je spel. Daarna is de volgende stap om ook zinnen te maken. Zie het muziek stuk dat je speelt of zingt als een verhaal. Uiteindelijk wordt het daardoor pas mooi.

Werk verder goed aan de toon. Een stem heeft een klankleur die kan door oefenen veranderen. Zo kan je met je viool bijvoorbeeld ook een mooie toon maken. Denk dan ook bijvoorbeeld aan oefeningen voor je spel zoals in deze video voor gedaan wordt.

Voor een piano is het maken van de dynamiek nog steeds erg belangrijk, net zoals het spelen met zinnen. Maar hier komt bij dat ook de toon van het instrument een grote rol speelt, ook een goede aanslag kan helpen om mooier te spelen. Bij een piano is dit belangrijker dan bijvoorbeeld bij een strijk of blaasinstrument. Op marktplaats kun je dus prima beginner piano’s vinden om een stuk op te kunnen spelen. Maar als je echt muziek wilt leren maken dan kan je beter naar een echte dealer. Kijk bijvoorbeeld is in het aanbod op zo’n website: https://emilevanleenenpianos.nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *