Stay tuned!
 

Blog

Tiny Houses

Less is more, minder waarde, minder bezit en meer geluk, een bijdrage leveren aan het klimaatprobleem is wat mensen motiveert om een Tiny House te kopen. Dat beweert Henk Leenders, voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA en sinds een paar maanden werkzaam bij Mill Home.
Mill Home is een dochterbedrijf van Mill Panel. In het plaatsje Mill worden duurzame panelen gemaakt voor hoogwaardige deuren. Rob Besemer, de directeur van Mill Panel en Mill Home, ontmoette Gerard Dijkstra en Auke de Vor, twee pioniers op het gebied van Tiny Houses. Samen besloten ze om Tiny Houses te ontwerpen en produceren. Sinds die tijd produceert men in Mill ook duurzame panelen voor wanden, daken en vloeren van de Tiny Houses.

Wat is een Tiny House?
De Tiny Houses movement is overgewaaid vanuit de VS. Mill Home biedt in Nederland verschillende type Tiny Houses aan: een Tiny Loft, een volwaardig huis van 30 m2, en een Tiny Villa, een gezinswoning van 50 m2. De Tiny Loft kan zowel voor één als twee personen gebouwd worden. Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klare Tiny House te bestellen of om een casco te laten bouwen die je zelf verder inricht.
Alle Tiny Houses zijn duurzaam, energieneutraal, verplaatsbaar en betaalbaar. Energieneutraal betekent dat het huisje voor zijn eigen energie zorgt. Het dak bestaat bijvoorbeeld uit 48 zonnepanelen. Het kost niks en het levert niks op. De overgehouden energie wordt opgeslagen in het net en gebruikt voor andere doeleinden zoals een oplaadpunt voor elektrische auto’s. In de winter is er soms te weinig electriciteit en wordt de opgeslagen energie uit het net teruggehaald.

Kosten van een Tiny House
Henk Leenders: “Een van onze doelen is om mensen met een kleine beurs aan een eigen vrijstaand huis te helpen. Wij begeleiden toekomstige bewoners bij het hele proces, want wij willen graag hun dromen waarmaken. De Rabobank vestrekt een speciale groene hypotheek. Dat kan al met een laag inkomen. Gemiddeld ben je dan tussen de €300,- en €350,- kwijt. Dat is inclusief de energiekosten!”

Wonen in een Tiny House
Gerard Dijkstra stond aan de basis van het bedrijf Mill Home en woont zelf in een Tiny House in Friesland. “Ik woonde eerst in een duur appartement in Zeist en ik was nauwelijks thuis. Een vriend van me, Auke, maakte het ontwerp van een huisje. Op dat moment heette het nog geen Tiny House, maar zo is alles begonnen. Naar mijn mening is de markt klaar voor Tiny Houses en zijn ze niet meer weg te denken uit de samenleving. Ik geniet zelf heel erg van de rust en ben altijd bewust geweest van het feit dat we goed voor de aarde moeten zorgen. Het liefst zit ik in mijn lekkere luistoel een mooi boek te lezen en te genieten van het uitzicht.”

Tiny Houses en Dear Future,
“Tijdens Dear Future, kunt u een Tiny House bekijken op het festivalterrein. Op zondag, maandag en dinsdag houden we workshops om de inwoners van Tilburg en omgeving te informeren over Tiny Houses. We gaan graag in gesprek over hun woonwensen.”