Stay tuned!
 

De rol van kunst(enaars) bij social innovation

De rol van kunst(enaars) bij social innovation

Met de voorstelling “Conversations at the end of the world” van Het Zuidelijk Toneel als aanleiding, praten theatermakers, acteurs, musici en het publiek over de rol van kunstenaars bij Social Innovation. Kunst en innovatie zijn eigenlijk één, maar klopt dat nog steeds? En wordt die rol door anderen ook zo gezien? De talkshow wordt geleid door Paul Cornelissen, Manager Programmering & Events bij Theaters Tilburg. Deelnemers zijn Kris Verdonck, de regisseur van “Conversations at the end of the world”, leden van het collectief Bouwjaar ’84, Maurice Dujardin (De NWE Vorst) en anderen.

Gespreksleider Paul Cornelissen licht toe:

Aan kunstenaars wordt regelmatig gevraagd om te reflecteren op politieke en maatschappelijke issues, en terecht. Zij zijn immers degenen die vanuit andere perspectieven het debat kunnen verlevendigen en verrijken.

Als het over het nadenken over de toekomst gaat, het thema van de ESIW dit jaar, dan wordt het ingewikkelder,.. Kunstenaars zijn niet bij voorbaat degenen die ons met verleidelijke beelden een zonnige toekomst schetsen. Integendeel.
Vaker presenteren ze een dystopische visie, de mens stevent niet zelden in het werk van toonaangevende makers met open ogen op het einde van de wereld af.

Beeldende kunstenaars en theatermakers zijn in dit opzicht niet de meest vrolijk stemmende visionairs. Is dat erg? Is dat nuttig?
Is er voor die dystopische visie ruimte in een positief ingestoken festival als Dear future,?
En anderzijds; in hoeverre willen kunstenaars en theatermakers aangesproken worden op hun mogelijke rol en bijdrage aan een duurzame, vreedzame of in elk geval enigszins leefbare toekomst? Zijn ze bereid hun innovatieve krachten in te zetten voor het nut van het algemeen?

Mijn stelling: het is NOODZAKELIJK om ook het verhaal van betekenisvolle kunstenaars te betrekken bij het nadenken over onze toekomst.
Niet om ons het putje in te laten praten, maar om te voorkomen dat manifestaties als Dear future, verzanden in onrealistische luchtfietserij.

Laten we met “Conversations at the End of the World” als aanleiding met kunstenaars en met ons publiek onderzoeken hoe dit zit, en of kunstenaars voor zichzelf een plek zien weggelegd in het discours over onze gezamenlijke toekomst.

Deelnemers:

Het Zuidelijk Toneel
Theater De NWE Vorst
Theaters Tilburg
Bouwjaar ’84
SpinEcho

Datum, tijd en locatie

zondag 24 september
15.30 – 17.00
Club Smederij

Meld je nu aan!

Dit programmaonderdeel is gratis toegankelijk. Het is slim om je vooraf aan te melden, want dan ben je zeker van je plek. Aanmelden voor dit programmaonderdeel kan hieronder. Last minute binnenlopen? Dat kan, maar vol is vol.

Aanmelden: De rol van kunst(enaars) bij social innovation