Stay tuned!
 

Book To Be

Book To Be

Book To Be’s zijn boeken waarvan alleen de achterflap-tekst en een omslag bestaat. Binnenin zijn ze blanco. De achterflap is een uitnodiging om naar elkaars verhaal te vragen en zorgt voor nieuwe en vooral diepere verbindingen tussen mensen.
De meerderheid van de boeken komen van mensen wiens verhaal niet automatisch een podium krijgt, zoals mensen met een taalachterstand, gevangenen, vluchtelingen en daklozen, maar ook van meer bekende Tilburgers als (o.a.) Marcelle Hendrickx (wethouder gemeente Tilburg), Gon Mevis (directeur Contour de Twern), voormalig stadsdichter Nick J. Swarth en zanger Andre van de Boogaart zal een Book To Be verschijnen.
De eerste Tilburgse Book To Be’s zullen geschreven worden door bewoners van de Kruidenbuurt. Hiervoor werken de Tilburg Cowboys nauw samen met Contour de Twern. De Book To Be’s worden vervolgens opgenomen in de collectie van bibliotheek Midden Brabant.

Uitgeverij van ongeschreven boeken
Book To Be zoekt met name de verhalen waar niet snel naar wordt gevraagd, maar die het wel verdienen om gedeeld of verteld te worden. In workshops met o.a. Contour de Twern worden deelnemers gevraagd om de ‘flaptekst’ van hun eigen boek, hun eigen verhaal te schrijven en een beeld voor het omslag te maken.
De ambitie is om een zeer brede collectie van Book To Be’s aan te leggen die de Tilburgers op een nieuwe manier verbind. Wie is de ander? Wat is zijn verhaal? Onverwachte verhalen, dappere verhalen, verdrietige verhalen, grappige verhalen… Wanneer je iemands verhaal kent, krijg je begrip en respect voor de ander. Pas dan kan een volwaardige samenleving ontstaan waarin iedereen zich thuis voelt.

Book To Be’s in de collectie van de bibliotheek
Het eerste exemplaar is uiteraard voor de schrijver zelf. Maar daar blijft het niet bij;
De Book-To-Be’s zullen opgenomen worden in de collectie van Bibliotheek Midden Brabant, en zullen rondreizen langs de verschillende filialen en zichtbaar zijn bij Contour de Twern. Ook is er de mogelijkheid om de Book To Be’s aan te bieden op Bol.com, zonder winstmarge, maar wel met de gelegenheid om een waardering, een vraag of een aanmoediging achter te laten. En wellicht is dat nou net de motivatie om het verhaal daadwerkelijk te schrijven.

Ook je eigen Book To Be toevoegen aan de collectie?
Uiteraard kan dat. Een vluchtverhaal, een passage uit je jeugd of juist een toekomstdroom; met een Book To Be geef je anderen de aanleiding om ernaar te vragen. Maar het kan uiteraard ook jouw persoonlijke kookboek met familierecepten zijn, een sprookje of een verzameling sterke verhalen.
Vraag de mogelijkheden aan voor een groepsworkshop waarin je binnen een dagdeel je eigen Book To Be maakt en zo onderdeel wordt van de collectie.

Achtergrond:
Book To Be is een concept van kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys. De eerste Book To Be’s werden in 2010 gemaakt in Johannesburg, in een kinderbibliotheek en met gevangenen van de Krugerdorp gevangenis. Ook deze boeken zullen nu voor het eerst online te zien en verkrijgbaar zijn. Tilburg Cowboys kent u wellicht van andere projecten zoals de legendarische Kermisprijzen Ruilkraam, de Straatfiets of het wereldwijde project Human Rights Tattoo.
Zo niet, check dan de website: www.tilburgcowboys.nl

Deelnemers:

Tilburg Cowboys
Contour de Twern
Bibliotheek Midden-Brabant

Datum, tijd en locatie

donderdag 28 september
09.30 – 12.30
Kennismakerij

Meld je nu aan!

Dit programmaonderdeel is gratis toegankelijk. Het is slim om je vooraf aan te melden, want dan ben je zeker van je plek. Aanmelden voor dit programmaonderdeel kan hieronder. Last minute binnenlopen? Dat kan, maar vol is vol.

Aanmelden: Book To Be